Hoi hoi, mijn naam is Jolanda. Ik ben de eigenaresse van de Textielkeuken.
Als klein meisje wist ik dat als ik later groter word, ik iets met creativiteit zou gaan doen. In welke vorm wist ik natuurlijk nog niet, ik hield toen al erg van tekenen en handwerken. Later ontdekte ik de naaimachine van mijn moeder, daarop maakte ik de gekste fantasierijke creaties.
Na de middelbare school ben ik de MDGO studie mode/kleding gaan volgen op Drakesteijn in Weert. Vervolgens heb ik de titel behaald van costumière aan de modevakschool in Haarlem.
Daar ik mij nog meer in het vakgebied wilde verdiepen ben ik hierna in België een tweejarige modeopleiding gaan volgen aan het Koninklijk Technische Atheneum in Diest. Deze studie bestond uit styleren, modelleren, patroon tekenen en Cad-Cam confectie.
"Ik word enthousiast als ik zie dat kinderen veel plezier beleven aan textiele werkvormen".
Mijn liefde voor ontwerp bracht mij vervolgens bij de Bijenkorf waar ik in Eindhoven tien jaar als shopmanager heb gewerkt. Dit was een leuke ervaring, maar ik was opzoek naar een nieuwe manier om mijn creativiteit te uiten. Dus besloot ik te gaan studeren voor onderwijsassistente. Tijdens deze studie heb ik geleerd hoe je omgaat met leerlingen en kreeg ik tevens de mogelijkheid om een eenjarige stage bij Summa Fashion in Eindhoven te lopen.
Deze studie heb ik succesvol afgerond en mijn diploma behaald.
Toen mijn kinderen Zion en Isaäk ouder werden kreeg ik wat meer ruimte om mijn passie voor het bewerken van textiel en creativiteit. In september 2016 sprong ik in het diepe en startte mijn eigen bedrijf Textielkeuken.
Mijn bedrijf ben ik gestart doordat ik zag dat er te weinig of geen lessen meer gegeven worden op basisscholen in textiele werkvormen. De nadruk ligt vooral op het leren lezen, schrijven en rekenen. Creativiteit is minder belangrijk.
Mijn doel is om kinderen enthousiast te maken voor het leren van een ‘oude’ ambacht, namelijk textiele werkvormen.
Ik wil kinderen op een creatieve manier prikkelen door ze te leren handwerken en om te gaan met de naaimachine zodat ze hun eigen creaties kunnen maken. Door mijn ervaring met textiele werkvormen op een positieve manier in te zetten hoop ik dat kinderen die ik les geef trots worden op hetgeen dat ze zelf gemaakt hebben.
Ik word enthousiast als ik zie dat kinderen veel plezier beleven aan textiele werkvormen. Dat ze het super leuk vinden om met hun handen te werken. Dat creativiteit de kinderen meer zelfvertrouwen geeft waardoor ze zich beter gaan voelen.
Textielkeuken begon met kleine lessen aan kinderen en volwassen in creatieve naailessen. Inmiddels zijn er zestig kinderen/tieners verdeeld in tien groepen waaraan ik wekelijks les geef in Eindhoven.